Zuurstof en zuurstofapparatuur
Zuurstoftherapie wordt gebruikt bij mensen die lijden aan onder andere COPD (zoals chronische bronchitis en emfyseem), longkanker, onvoldoende hartwerking (hartfalen), cystische fibrose, astma en beroepsziekten die de longen aantasten. Zuurstoftherapie kan ook worden gebruikt bij specifieke vormen van hoofdpijnklachten (clusterhoofdpijn).
- Basisverzekering
- 100% vergoeding bij gecontracteerde zorg: dit hulpmiddel wordt in bruikleen geleverd
- Compact AV
- Jongeren AV
- Standaard AV
- Uitgebreide AV
- Extra Uitgebreide AV
Geen aanvullende vergoeding
Niet vergoed
De kosten van zuurstof gedurende de vliegreis valt niet onder de vergoeding.
Wat is de gebruikstermijn?
- Niet van toepassing
- De gemiddelde gebruikstermijn is hier niet van toepassing.
Zijn er bijzonderheden?
- Stroomkosten
-
Mensen met een zuurstofconcentrator krijgen automatisch een maandelijkse vergoeding voor de stroomkosten uitbetaald. Bij opname in een ziekenhuis of instelling moet u dit melden zodat de stroomkosten vergoeding tijdelijk stil gezet kan worden. De vergoeding van stroomkosten bij thuisgebruik van zuurstofapparatuur bedraagt (€ 1,06 per dag).
- Buitenland
- Als u bent aangewezen op het gebruik van een tweede zuurstofvoorziening, of een voorziening tijdens vakantie in het buitenland, dan is hiervoor geen aanvraag nodig. U kunt dan contact opnemen met de leverancier.
Wat betaal ik zelf?
Er kan sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
-
Nee, deze vergoeding telt niet mee voor uw eigen risico. De stroomkosten tellen wel mee voor het eigen risico.
- Eigen bijdrage
- Nee, er geldt geen eigen bijdrage.
- Leverancier zonder contract
-
Wij hebben met diverse leveranciers van hulpmiddelen overeenkomsten afgesloten. Wij maken in deze overeenkomsten afspraken over de kwaliteit, garantie, levering en service. Wanneer u ervoor kiest een hulpmiddel aan te schaffen via een niet gecontracteerde leverancier, moet er altijd vooraf een machtiging worden aangevraagd. Indien Stad Holland Zorgverzekeraar akkoord gaat met vergoeding van een hulpmiddel via een niet-gecontracteerde leverancier, wordt het bedrag van de vergoeding op de machtiging vermeld en wordt het bedrag na ontvangst van de nota in één keer betaald. Indien een verzekerde een hulpmiddel dat in bruikleen wordt verschaft betrekt van een niet-gecontracteerde leverancier, vindt vergoeding plaats tot ten hoogste de kosten die Stad Holland Zorgverzekeraar zou hebben gemaakt bij de verstrekking van een hulpmiddel in bruikleen van vergelijkbare kwaliteit, inclusief afleveringskosten en kosten voor (periodiek) onderhoud, via een gecontracteerde leverancier. De hoogte van de vergoeding kan vooraf worden opgevraagd bij Stad Holland Zorgverzekeraar.
Wat moet ik zelf regelen?
- Aanvraag
- Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u geen toestemming nodig van Stad Holland. De huisarts of medisch specialist moet een verwijzing geven naar de leverancier.
- Herhaling
-
Voor herhaling van het hulpmiddel moet de (huis)arts of medisch specialist opnieuw verwijzing geven aan de leverancier.
- Problemen hulpmiddel
-
Als er iets aan de hand is met uw hulpmiddel, neem dan contact op met de leverancier.
Waar kan ik terecht?
U mag zelf bepalen naar welke erkende leverancier u gaat. Om te voorkomen dat u extra kosten betaalt, adviseren we u naar een gecontracteerde leverancier te gaan.
Zoek in de zorgatlas naar hulpmiddelenleveranciers.
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.