
Heeft u een vraag?
Bekijk onze veelgestelde vragen of regel direct uw zaken via onderstaande knoppen. Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden? Dan helpen we u graag verder via de verschillende contactmogelijkheden van Stad Holland.
Veelgestelde vragen
Zorgverleners declareren bij ons de aan u geleverde zorg. Wij handelen deze declaratie af en betalen dit uit aan de zorgverlener. Maandelijks kijken wij of er nog een deel van uw eigen risico openstaat. Indien dit het geval is, brengen wij dit deel bij u in rekening. Op welk moment dit gebeurt, ligt dus vooral aan wanneer wij de nota van de zorgverlener ontvangen. Met name bij ziekenhuizen kan het voorkomen dat een declaratie pas erg laat bij ons binnenkomt: soms zelfs meer dan een jaar later. Dit komt onder meer door het wettelijke systeem van declareren bij ziekenhuizen. Hierin is bepaald dat het ziekenhuis pas kosten in rekening mag brengen nadat uw behandeling volledig afgerond is. Dit kan betekenen dat de rekening pas meer dan een jaar na de start van de behandeling bij ons in rekening wordt gebracht. Hoewel wij proberen met zorgverleners af te spreken dat zij zo snel mogelijk bij ons declareren, hebben wij hier als zorgverzekeraar verder geen invloed op. Indien de rekening ons pas na de jaarwisseling bereikt, kan het zelfs gebeuren dat u inmiddels kosten heeft gemaakt in dit nieuwe jaar en er dus tegelijkertijd voor twee jaren eigen risico bij u in rekening wordt gebracht.
Als verzekerde van Stad Holland Zorgverzekeraar kunt u zelf kiezen naar welk ziekenhuis en welke arts, tandarts, fysiotherapeut of andere zorgverlener u gaat. Onze polis is hier helemaal op afgestemd. Stad Holland Zorgverzekeraar heeft in 2023 een restitutiepolis. Met onze restitutiepolis bent u ook in 2023 vrij in de keuze van zorgverlener en heeft u de voordelen van gecontracteerde zorg.
Ons beleid is zoveel mogelijk Nederlandse zorgverleners te contracteren. Voordeel: u hoeft de nota niet voor te schieten en heeft volledige keuzevrijheid. De gecontracteerde zorgverleners dienen hun declaraties namelijk rechtstreeks bij ons in. U vindt een overzicht van gecontracteerde zorgverleners.
Gaat u naar een zorgverlener die geen overeenkomst met ons heeft, dan moet u meestal de kosten voorschieten. Deze nota dient u bij ons in en zal door ons vergoed worden, voor zover het gehanteerde tarief van de zorgverlener niet buitensporig hoog is. De regelgeving van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) sluit de vergoeding van excessieve tarieven namelijk uit.
Voor verzekerden ouder dan 18 jaar worden tandheelkundige behandelingen niet vergoed uit de basisverzekering, met uitzondering van de volledige gebitsprothese. In geval van bijzondere tandheelkundige situaties kunnen behandelingen, na goedkeuring van ons, eventueel wél worden vergoed. Een eigen bijdrage kan van toepassing zijn. De kosten van de volledige gebitsprothese en bijzondere tandheelkunde tellen mee voor het eigen risico.
De basisverzekering kent geen vergoeding voor kronen, bruggen en orthodontische hulp. Voor de meest voorkomende tandartskosten kunt u zich via een aanvullende verzekering (gedeeltelijk) verzekeren. U vindt meer informatie over tandartskosten voor volwassenen in ons vergoedingenoverzicht.
Wilt u de hulp van een fysiotherapeut inschakelen? Bekijk dan ons stappenplan.
De kosten van medisch noodzakelijke zorg die in Nederland onder de basisverzekering vallen, krijgt u compleet vergoed vanuit de basisverzekering. Onder medisch noodzakelijke zorg wordt verstaan: zorg die redelijkerwijs niet kan worden uitgesteld tot terugkeer in Nederland. De kosten van deze zorg tellen mee voor het eigen risico voor verzekerden van 18 jaar en ouder.
Vanuit de aanvullende verzekering komen de volgende kosten voor vergoeding in aanmerking:
- Spoedeisende tandheelkundige hulp (zoals een extractie, wortelkanaalbehandeling, reparatie, prothese en/of noodrestauratie). Let op: definitieve kronen en/of bruggen en geheel nieuwe protheses worden niet vergoed.
- Medisch hulpverlening door SOS International.
- Kosten van vervoer van het stoffelijke overschot van een verzekerde.
- Kosten van bemiddeling bij overmaken van benodigd geld voor medische behandelingen.
- Kosten van het organiseren en het toezenden van medicijnen en hulpmiddelen.
- Kosten van overbrengen van berichten door SOS International.
De dekking van de AV-Compact en AV-Standaard is beperkt tot de kosten die gemaakt worden tijdens vakantie binnen Europa; de overige aanvullende verzekeringen bieden dekking voor verblijf tijdens vakantie binnen en buiten Europa.
Telefonisch contact
Telefoon
Stad Holland belt u
Contact via social media
Contact per post of mail
Stad Holland Zorgverzekeraar
Postbus 295
3100 AG Schiedam