Zwangerschap en geboorte

Op deze pagina vindt u informatie over vergoedingen rondom verloskundige zorg en kraamzorg. Daarnaast geven we in een handige tijdlijn weer wat er plaatsvindt tijdens uw zwangerschap.

Tijdlijn

Zwanger worden

U kunt de kans op een zwangerschap vergroten door gezond te leven: goed eten, voldoende bewegen, niet roken en geen alcohol drinken. Een ander advies is foliumzuur slikken.

U vindt hier een lijst van links naar websites met informatie en tips over, onder andere, zwanger worden.

U hoeft niet aan ons door te geven dat u zwanger bent. U kunt zich wel al aanmelden bij een verloskundige en kraamcentrum van uw keuze. Deze vindt u snel en gemakkelijk met de zorgzoeker.

Gesprek met de verloskundige

Wanneer u weet dat u zwanger bent, kunt u contact opnemen met een verloskundige bij u in de buurt. De verloskundige zal een afspraak met u maken voor de eerste controle. Deze vindt meestal plaats wanneer u 7-9 weken zwanger bent. Tijdens deze eerste afspraak zal de verloskundige de gezondheid van u en uw partner bespreken. Ook zal u informatie en advies krijgen over de zwangerschap en de bevalling. Het is belangrijk dat u uw verzekeringspas meeneemt naar dit gesprek.

Via de zorgzoeker vindt u snel en gemakkelijk een verloskundige bij u in de buurt.

Niet-invasieve Prenatale Test (NIPT)

De NIPT betreft een bloedonderzoek op chromosoomafwijkingen (waaronder het syndroom van Down). Om de NIPT te kunnen laten afnemen dient een eigen bijdrage te worden betaald van € 175,- .

In het vergoedingenoverzicht vindt u informatie over de vergoeding van de NIPT.

Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (13-weken echo)

De 13-weken echo is een nieuw onderzoek vroeg in de zwangerschap naar een aantal aangeboren afwijkingen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar of de rug en schedel goed zijn aangelegd. Dit onderzoek brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind. De 13-weken echo is echter geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen immers worden gezien op de echo. De financiering van de 13-weken echo loopt via een landelijke subsidieregeling.

Aanmelden voor kraamzorg

Meld uzelf tijdig aan voor kraamzorg bij een kraamcentrum in uw buurt. U moet dit zelf doen. Wij adviseren om dit in de derde maand (uiterlijk in de vierde maand) van de zwangerschap te doen. Zo weet u zeker dat u na de bevalling kraamzorg ontvangt. Laat u zich altijd inschrijven; ook als u niet van plan bent thuis te bevallen.

Via de zorgzoeker vindt u snel en gemakkelijk een kraamcentrum bij u in de buurt.

In het vergoedingenoverzicht vindt u informatie over de vergoeding van kraamzorg.

Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (20-weken echo)

De 20-weken echo is een echo waarbij wordt gekeken naar of het kindje aangeboren afwijkingen heeft. Zo wordt onder anderen gekeken naar of het kindje een open rug of schedel heeft, maar ook hoe de organen zich ontwikkelen, of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Dit onderzoek brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind. De 20-weken echo is echter geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen immers worden gezien op de echo.

In het vergoedingenoverzicht vindt u informatie over de vergoeding van de 20-weken echo.

Indicatie kraamzorg

Een intaker van uw gekozen kraamzorgorganisatie zal – wanneer u ongeveer 36 weken zwanger bent – bepalen hoeveel kraamzorguren zijn geïndiceerd. Bij de eerste zwangerschap komt de intaker in principe bij u thuis. Bij een volgend kind kan een gesprek thuis plaatsvinden of telefonisch, afhankelijk van de omstandigheden.

Geboorte

U kunt thuis, in een geboortecentrum, geboortehotel, geboortekliniek of ziekenhuis bevallen. In het vergoedingenoverzicht vindt u informatie over de vergoeding van een bevalling:

Uw pas geboren kindje moet natuurlijk ook verzekerd zijn van goede zorg. Daarom ontvangen wij graag zo snel mogelijk na de bevalling de aanmelding, zodat wij uw zoon of dochter op uw polis kunnen bijschrijven. U kunt telefonisch of online uw baby aanmelden.

Kraamzorg

Kraamzorg is de zorg door een kraamverzorgende in de periode na de bevalling. De kraamperiode start op de dag van de bevalling. Als alles bij de bevalling goed verloopt, ontvangt u kraamzorg met een maximale duur van 49 uur. Het benodigde aantal uren mag gespreid over maximaal 10 dagen worden verleend. De kraamverzorgende heeft een belangrijke taak op het gebied van voorlichting, instructie en advies over de verzorging van uw baby en van uzelf. Zij kan vanuit haar deskundigheid veel van uw vragen beantwoorden.

Verloskundige en kraamcentrum

U vraagt zelf verloskundige zorg en kraamzorg aan. Via de zorgzoeker vindt u makkelijk en snel een verloskundige en kraamcentrum bij u in de buurt.

Kraampakket

Als u aanvullend verzekerd bent, kunt u een kraampakket aanvragen vol producten die handig zijn vóór, tijdens en na de bevalling.

U kunt het kraampakket schriftelijk of via Mijn Stad Holland aanvragen. Het kraampakket wordt dan binnen twee weken door onze leverancier naar u opgestuurd. Van de leverancier ontvangt u een e-mail over de aflevering van uw kraampakket.

 • Alcoholketonaat 70% 
 • Vloeibare hygiënische handzeep 
 • Verbandwatten
 • Matrasbeschermer
 • Navelklem
 • Luiertape
 • Wondkompressen 8,5 x 5 cm
 • Onderleggers 60 x 60 cm
 • Kraammatras 60 x 90 cm
 • Inlegverband
 • Damesverband
 • Kraamverband

Baby aanmelden

Wij ontvangen de aanmelding graag zo snel mogelijk na de bevalling, zodat uw pasgeboren baby ook verzekerd is van goede zorg. Zodra uw kind bij ons is ingeschreven met een aanvullende verzekering, ontvangt u een leuk presentje.

U kunt uw baby op de volgende manieren aanmelden:

 • Digitaal: Mijn Stad Holland
 • Schriftelijk: Stad Holland Zorgverzekeraar Postbus 295 3100 AG Schiedam
 • Telefonisch: (010) 2 466 480, ma t/m vrij van 8.00 tot 17.30

Let op! U hoeft niet aan ons door te geven dat u zwanger bent.

Vergoedingen

Via deze links kunt u lezen over de vergoedingen van zorg waar u mogelijk mee te maken krijgt:

Niet vergoed

Zwangerschapsgym en zwangerschapscursussen.