ADL-hond
Een hulphond (of ADL-hond) helpt mensen met een lichamelijke handicap. Zo kan een hulphond deuren, laden en kasten openen. Ook kan de hond helpen bij het uittrekken van kleding, raapt hij dingen op en geeft hij dingen aan.
- Basisverzekering
100% vergoeding bij gecontracteerde zorg: dit hulpmiddel wordt in bruikleen geleverd
€ 300,- tegemoetkoming per kwartaal voor de verzorging van de hond
- Compact AV
- Jongeren AV
- Standaard AV
- Uitgebreide AV
- Extra Uitgebreide AV
Geen aanvullende vergoeding
Wat is de gebruikstermijn?
- Afhankelijk van conditie van de hond
- De gemiddelde gebruikstermijn is afhankelijk van de conditie van de hond.
Zijn er bijzonderheden?
- Opleidingsinstituut
- U krijgt de hond ‘te leen’ van het opleidingsinstituut van de hond. De verplichtingen die hieraan verbonden zijn, staan in de bruikleenovereenkomst van het opleidingsinstituut.
Wat betaal ik zelf?
Het deel dat boven de maximale vergoeding uitkomt, betaalt u zelf. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een eigen risico of eigen bijdrage.
- Eigen risico
-
Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico. Het gaat hierbij om de € 300,- tegemoetkoming per kwartaal.
- Eigen bijdrage
- Nee, er geldt geen eigen bijdrage.
- Leverancier zonder contract
-
Stad Holland sluit met zo veel mogelijk hulpmiddelen leveranciers een contract af. Het afsluiten van een contract levert namelijk alle betrokken partijen (verzekerde, zorgaanbieder, zorgverzekeraar) voordelen op. Met slechts een klein aantal zorgaanbieders wordt er, om verschillende redenen, geen contract afgesloten. Bij die leveranciers met wie het Stad Holland niet lukt om tot afspraken te komen, zult u in de meeste gevallen een nota van de leverancier meekrijgen. Deze nota dient u bij ons in en zal door ons vergoed worden, voor zover het gehanteerde tarief van de leverancier niet buitensporig hoog is. De regelgeving van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) sluit de vergoeding van excessieve tarieven namelijk uit.
Wat moet ik zelf regelen?
- Eerste keer
- Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u vooraf toestemming nodig van Stad Holland. Wij hebben een schriftelijke aanvraag van uw medisch specialist nodig en een toelichting van een ergotherapeut, met een offerte van de leverancier. Het opleidingsinstituut voor hulphonden of een daartoe gespecialiseerd indicatiecentrum stelt de praktische indicatie (kan de verzekerde met de hond omgaan enz.).
- Vragen over uw ADL-hond?
- Als er problemen zijn met uw ADL-hond, neem dan contact op met het instituut.
- Declareren
- Gecontracteerde leveranciers dienen hun nota’s direct bij Stad Holland in. Als u naar een niet-gecontracteerde leverancier gaat, ontvangt u zelf de nota van de leverancier en dient u deze vervolgens bij ons in. Deze kunt u eenvoudig declareren via de app of Mijn Stad Holland.
Waar kan ik terecht?
U mag zelf bepalen naar welk erkend opleidingsinstituut u gaat. Om te voorkomen dat u extra kosten betaalt, adviseren we u naar een gecontracteerde instituut te gaan.
Dit is een beknopt overzicht, informatie over alle uitsluitingen en beperkingen kunnen in de polisvoorwaarden geraadpleegd worden.