Huisartsenzorg
Stad Holland hecht veel waarde aan goede communicatie met zorgaanbieders. Via deze site kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van het beleid voor huisartsen.
Contracteerbeleid Huisartsenzorg 2021
Stad Holland Zorgverzekeraar volgt de ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 nauwgezet. Op dit moment kunnen we niet goed inschatten of - en zo ja, in hoeverre - de ontwikkelingen rond het coronavirus gevolgen hebben voor het contracteerbeleid 2021. Mochten aanpassingen in het contracteerbeleid noodzakelijk zijn, dan informeren wij u daar tijdig over.
Stad Holland vindt dat kwaliteit vooral bepaald kan worden door de beroepsgroep en sluit om die reden in haar contracten aan bij de door de beroepsgroep opgestelde richtlijnen en standaarden. Als in die richtlijnen bepaalde kwaliteitseisen staan, worden deze opgenomen in de overeenkomst.
Wat betekent dit concreet?
- De zorgaanbieder houdt zich aan de wet- en regelgeving en volgt de normen die volgens de stand van de wetenschap en praktijk gelden.
- De zorg moet doelmatig zijn en is gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap
- De zorgaanbieder moet zich blijven ontwikkelen in de kennis die nodig is om zijn beroep uit te oefenen, bijvoorbeeld in de vorm van bij- en nascholing.
- We zien een rol voor onszelf weggelegd om 'malpractice' te signaleren.
Wat | Wie | Wanneer |
Publiceren contracteerbeleid | Stad Holland Zorgverzekeraar |
1 april 2020 |
Regionale overleggen | Stad Holland Zorgverzekeraar & Zorgaanbieders | Januari-september 2020 |
Overeenkomsten aanbieden | Stad Holland Zorgverzekeraar |
Eind september - begin oktober 2020 |
Na het versturen van het contract heeft u 4-6 weken de tijd om deze te bestuderen en te ondertekenen | Zorgaanbieder |
Reactietermijn van 4-6 weken |
Informatie bijeenkomst huisartsen | Stad Holland Zorgverzekeraar |
Eind september - begin oktober 2020 |
Publicatie gecontracteerde partijen op de website | Stad Holland Zorgverzekeraar | 12 november 2020 |
DSW in de regio (Delfland Schieland Westland, NWN)
Binnen de DSW regio is in 2019 een innovatiecommissie opgericht die bestaat uit een onafhankelijk voorzitter, een vertegenwoordiger van de huisartsen en een vertegenwoordiger van Stad Holland. Indien u een innovatief project wilt aanmelden, kunt u zich wenden tot de secretaris van de innovatiecommissie Sandra van Det via e-mailadres svdet@zel.nl.
Er zijn voor 2021 geen wijzigingen in het beleid ten opzichte van 2020.
Het contracteerbeleid 2020 vindt u hier.
Overeenkomst met Stad Holland
Voor 2021 geldt dat minimaal aan de hieronder gestelde eisen moet worden voldaan:
Voorwaarden segment 1
- Geregistreerd zijn in BIG-register;
- Verplicht aantal uur bijscholing;
- Gebruik maken van landelijke en beroepsgroep specifieke normen, richtlijnen en standaarden;
- Deelnemen aan farmacotherapeutisch overleg;
- In overleg treden met andere zorgverleners bij verwijzing;
- Actief deelnemen aan overlegvormen met collega-huisartsen;
- 24 x 7 bereikbaar voor spoed.
Voorwaarden segment 2
De hoofdcontractant:
- is onafhankelijk in de zin dat deze niet direct verbonden is aan één praktijk of één groep zorgverleners;
- maakt met zo veel mogelijk zorgverleners afspraken om de keuzevrijheid van verzekerden te bevorderen;
- is in staat gerichte scholing aan te bieden op het gebied van multidisciplinaire zorg;
- ondersteunt multidisciplinaire gegevensuitwisseling;
- is in staat om op basis van een voldoende grote steekproef uitspraken te doen over factoren die generiek van invloed zijn op de populatie van de door hem gecontracteerde zorgverleners.
- is toetsbaar en transparant over de organisatie en de samenwerking met zorgverleners en andere partijen;
- biedt zorg die aansluit bij de behoefte in de regio;
- heeft minimaal 90% van de eerstelijnszorgverleners, werkzaam in het primaire verzorgingsgebied van minimaal 1 ziekenhuis, als onderaannemer gecontracteerd.
Wijze van contracteren
DSW regio
De contractering van huisartsenzorg verloopt digitaal via VECOZO. Om hier gebruik van te kunnen maken is het noodzakelijk dat u beschikt over een persoonlijk certificaat van VECOZO. U dient dit certificaat aan te vragen via de website van VECOZO.
De selectie van aanbieders die een overeenkomst aangeboden krijgen, is gebaseerd op gecontracteerde huisartsen in het voorgaande jaar en de kwalificatie die bij Vektis is aangegeven.
Mocht u niet binnen deze selectie vallen, maar toch een overeenkomst met ons willen aangaan, dan kunt u een overeenkomst aanvragen door middel van een aanvraagformulier (zie onderdeel “Brochures en formulieren” rechts op deze pagina).
Het ingevulde en getekende formulier kunt u mailen naar huisartscontract@dsw.nl of per post sturen naar:
Stad Holland Zorgverzekeraar
t.a.v. afdeling Overeenkomsten
Postbus 295
3100 AG Schiedam
Buiten DSW regio
Buiten de regio volgt Stad Holland in principe de overeenkomst (bestaande uit segment 1, 2 en 3) van de preferente zorgverzekeraar (de zorgverzekeraar met het grootste marktaandeel in uw werkgebied of in uw praktijk). Voor onderaannemers geldt dat wij de afspraken enkel volgen op het moment dat deze een (volg)overeenkomst heeft met Stad Holland. Op het moment dat u bij uw preferente zorgverzekeraar aangeeft dat zij de gemaakte afspraken mogen doorsturen, ontvangen wij deze digitaal. Hiervoor hoeft u verder niets te doen. Indien u ervoor kiest om zelf de overeenkomst door te sturen kunt u deze mailen naar huisartscontract@dsw.nl of per post sturen naar:
Stad Holland Zorgverzekeraar
t.a.v. afdeling Overeenkomsten
Postbus 295
3100 AD Schiedam
Wanneer u liever direct met Stad Holland een contract afsluit kunt u zich wenden tot de afdeling Zorg, team Huisartsen- en Ketenzorg via telefoonnummer 010 2 422 764 / 010 2 466 299 of een mail sturen naar contractering.huisartsenzorg@dsw.nl.
Declareren van zorgkosten
Declaraties worden elektronisch aangeleverd. Dit vermindert voor zowel de zorgaanbieder als Stad Holland de administratieve last.
Voor het elektronisch verwerken van declaraties is Stad Holland aangesloten bij VECOZO. Met VECOZO verstuurt u uw declaraties via een beveiligde internetverbinding naar Stad Holland. Vervolgens kunt u online de verwerking volgen en zien wanneer de declaratie door Stad Holland betaalbaar is gesteld.
Wat heeft u nodig om uw declaratie elektronisch aan te leveren?
-
AGB-code (Algemeen Gegevensbeheer Code)
Vektis, het informatiecentrum voor de zorgverzekeringsbranche verstrekt AGB-codes en beheert de AGB database. Met de AGB-code, waaraan uw (praktijk)gegevens zijn gekoppeld, kunt u zich bij Stad Holland identificeren. U kunt hier de AGB-code aanvragen. - Certificaat VECOZO
VECOZO kent diverse toepassingen. Zo kunt u met een VECOZO certificaat onder andere uw declaraties via het Elektronisch Declaratie Portaal (EDP) bij de verschillende zorgverzekeraars indienen. U kunt hier een VECOZO certificaat aanvragen.
De verleende zorg wordt via zorgproducten gedeclareerd. Om het declaratieproces uit te voeren heeft u speciale software nodig. Indien u hier vragen over heeft, adviseren wij u contact op te nemen met de NZa.
Wanneer u geen zorgovereenkomst met Stad Holland Zorgverzekeraar hebt afgesloten kunt u niet bij Stad Holland Zorgverzekeraar declareren via VECOZO. U stuurt in dat geval een factuur aan de patiënt. De declaratie moet voldoen aan de declaratiebepalingen zoals bepaald door de NZa. De verzekerde kan vervolgens deze nota bij Stad Holland indienen. U moet onze verzekerden hierover voorafgaand aan de behandeling informeren en uw prijzen kenbaar maken.
Zorgverzekeraars zijn verplicht om ook deze declaraties te onderzoeken op rechtmatigheid en doelmatigheid.
Zorgverzekeraars zijn verplicht de rechtmatigheid en doelmatigheid van de in rekening gebrachte prestaties te onderzoeken. Ons controleplan kunt u hier inzien.
Stad Holland controleert vooraf de rechtmatigheid van een declaratie met inschrijftarieven (en eventuele modules) door middel van de gegevens uit de ION-database. Dit betekent bijvoorbeeld dat een declaratie die wordt ingediend voor een patiënt die niet in het ION-register staat ingeschreven op naam van de declarerende huisarts/praktijk, wordt afgewezen met reden 366: “Verzekerde staat op naam andere huisarts ingeschreven.” Om te voorkomen dat declaraties onnodig worden afgewezen, wijzen wij u erop dat u tot uiterlijk twee dagen voor de eerste dag van het nieuwe kwartaal de mogelijkheid heeft om dit te wijzigen in de ION-database.
Vergoedingen voor consumenten
Voor informatie over de vergoeding van huisartsenzorg voor consumenten verwijzen we u naar het vergoedingenoverzicht: