Kraamzorg en geboortecentra
Stad Holland hecht veel waarde aan goede communicatie met zorgaanbieders. Via deze site kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van het beleid voor kraamzorg en geboortecentra.
Contracteerbeleid kraamzorg en geboortecentra 2021
Stad Holland Zorgverzekeraar volgt de ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 nauwgezet. Op dit moment kunnen we niet goed inschatten of - en zo ja, in hoeverre - de ontwikkelingen rond het coronavirus gevolgen hebben voor het contracteerbeleid 2021. Mochten aanpassingen in het contracteerbeleid noodzakelijk zijn, dan informeren wij u daar tijdig over.
Stad Holland vindt dat kwaliteit vooral bepaald kan worden door de beroepsgroep en sluit om die reden in haar contracten aan bij de door de beroepsgroep opgestelde richtlijnen en standaarden. Als in die richtlijnen bepaalde kwaliteitseisen staan, worden deze opgenomen in de overeenkomst.
Wat betekent dit concreet?
- De zorgaanbieder houdt zich aan de wet- en regelgeving en volgt de normen die volgens de stand van de wetenschap en praktijk gelden.
- De zorg moet doelmatig zijn en is gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap
- De zorgaanbieder moet zich blijven ontwikkelen in de kennis die nodig is om zijn beroep uit te oefenen, bijvoorbeeld in de vorm van bij- en nascholing.
- We zien een rol voor onszelf weggelegd om 'malpractice' te signaleren.
Wie | Wat | Wanneer |
Publiceren contracteerbeleid | Stad Holland Zorgverzekeraar | 1 april 2020 |
Contracteringsgesprekken | Stad Holland Zorgverzekeraar en zorgaanbieders | juni - augustus 2020 |
Overeenkomst aanbieden | Stad Holland Zorgverzekeraar | September 2020 |
Na het versturen van het contract heeft u 4 - 6 weken de tijd om deze te bestuderen en te ondertekenen | Zorgaanbieder |
Reactietermijn van 4 - 6 weken |
Publicatie gecontracteerde partijen op de website | Stad Holland Zorgverzekeraar | 12 november 2020 |
Innovatie in de zorg is belangrijk. Wat er vernieuwd en daarmee verbeterd moet worden, wordt voornamelijk bepaald door de beroepsgroep. We vinden daarom ook dat het initiatief voor innovatie vanuit het veld moet komen. Wij stellen geen specifieke eisen aan innovaties, maar kijken of de voorgestelde vernieuwingen onder de verzekerde prestaties van de Zorgverzekeringswet vallen en of het idee inderdaad leidt tot verbetering van de zorg. Heeft u als zorgaanbieder een innovatievoorstel? Stuur deze dan naar het volgende e-mailadres: contractering.geboortezorg@dsw.nl. Geef daarbij kort aan wat het doel en de omvang van het project is en welke concrete resultaten worden verwacht.
In de eerdere jaren heeft DSW ervoor gekozen breed te contracteren en hierbij geen onderscheid te maken tussen verschillende organisatievormen. Gezien de marktontwikkelingen wordt dit beleid herzien. Om de continuïteit zoveel mogelijk te waarborgen wordt zzp'ers en samenwerkingsverbanden die zzp’ers faciliteren een gedifferentieerde overeenkomst aangeboden.
De Zorgaanbieder die de overeenkomst aangaat:
- is volledig aansprakelijk voor de werkzaamheden van ingeschakelde derden;
- zal de ingeschakelde derde(n) dezelfde verplichtingen opleggen omtrent de zorg zoals vastgelegd in de zorgovereenkomst;
- verstrekt op verzoek een overzicht met aangesloten zzp’ers;
- dient zich te houden aan de hieronder gestelde voorwaarden voor een overeenkomst.
In 2021 zal het huidige beleid verder grotendeels gecontinueerd worden. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een overeenkomst worden minimaal gewijzigd.
Het contracteerbeleid 2020 vindt u hier.
Overeenkomst met Stad Holland
Voor 2021 geldt dat minimaal aan de hieronder gestelde eisen moet worden voldaan:
Kraamzorg
De kraamzorginstelling:
- is in het bezit van HKZ/ISO certificaat voor kraamzorg;
- levert kwaliteitsindicatoren aan het kwaliteitsinstituut;
- beschikt over een adequate waarneemregeling;
- laat één zorgaanvraag in principe maximaal door twee kraamverzorgenden uitvoeren;
- neemt deel aan of laat zich vertegenwoordigen in een Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV);
- spant zich in om een positieve bijdrage te leveren aan de arbeidsmarkt voor kraamzorg, waarin vraag en aanbod zowel in kwantitatief als in kwalitatief opzicht in balans zijn.
De kraamverzorgende:
- voldoet aan de Basiskwaliteitseisen Kraamzorg zoals vastgesteld door de beroepsgroep;
- staat ingeschreven in het kwaliteitsregister bij het kenniscentrum;
- werkt volgens het Landelijk Indicatieprotocol (LIP);
- handelt volgens de WHO gedragscode m.b.t. borstvoeding.
- levert kwaliteitsindicatoren aan het kwaliteitsinstituut;
- beschikt over een adequate waarneemregeling;
- laat één zorgaanvraag in principe maximaal door twee kraamverzorgenden uitvoeren;
- neemt deel aan of laat zich vertegenwoordigen in een VSV;
- spant zich in om een positieve bijdrage te leveren aan de arbeidsmarkt voor kraamzorg, waarin vraag en aanbod zowel in kwantitatief als in kwalitatief opzicht in balans zijn;
- werkt systematisch aan het verbeteren van de kwaliteit en borgt dit door een werkend kwaliteitssysteem dat gepaard gaat met onafhankelijke toetsing (externe audit). In dit kwaliteitssysteem zijn de landelijke kwaliteitskaders voor Kraamzorg geïntegreerd.
Geboortecentrum
Het geboortecentrum:
- is in het bezit van HKZ/ISO certificaat voor kraamzorg;
- neemt deel aan of laat zich vertegenwoordigen in een VSV;
- heeft samenwerkingsafspraken met een ziekenhuis (over onder andere doorverwezen bevallingen);
- heeft een overeenkomst met kraamzorgorganisaties of heeft kraamverzorgenden in dienst voor het verlenen van kraamzorg;
- heeft een droge verbinding met een ziekenhuis waar acute verloskunde wordt verleend.
De kraamverzorgende werkzaam in het geboortecentrum:
- voldoet aan de Basiskwaliteitseisen Kraamzorg zoals vastgesteld door de beroepsgroep;
- staat ingeschreven in het kwaliteitsregister bij het kenniscentrum;
- werkt volgens het Landelijk Indicatieprotocol (LIP);
- handelt volgens de WHO gedragscode m.b.t. borstvoeding.
Wijze van contracteren
Stad Hollandheeft de toegankelijkheid van zorg voor haar verzekerden hoog in het vaandel staan. In principe komen alle zorgaanbieders die aan bovengenoemde voorwaarden voldoen in aanmerking voor een overeenkomst. Mocht u een niet-gecontracteerde zorgaanbieder zijn en een overeenkomst met ons willen aangaan, dan kunt u deze aanvragen door middel van een formulier (zie “Brochures” rechts op deze pagina).
Het ingevulde en getekende formulier kunt u mailen naar overeenkomsten@dsw.nl of per post sturen naar:
Stad Holland Zorgverzekeraar
t.a.v. afdeling Overeenkomsten
Postbus 295
3100 AG Schiedam
Declareren van zorgkosten
Declaraties worden elektronisch aangeleverd. Dit vermindert voor zowel de zorgaanbieder als Stad Holland de administratieve last.
Voor het elektronisch verwerken van declaraties is Stad Holland aangesloten bij VECOZO. Met VECOZO verstuurt u uw declaraties via een beveiligde internetverbinding naar Stad Holland. Vervolgens kunt u online de verwerking volgen en zien wanneer de declaratie door Stad Holland betaalbaar is gesteld.
Wat heeft u nodig om uw declaratie elektronisch aan te leveren?
-
AGB-code (Algemeen Gegevensbeheer Code)
Vektis, het informatiecentrum voor de zorgverzekeringsbranche verstrekt AGB-codes en beheert de AGB database. Met de AGB-code, waaraan uw (praktijk)gegevens zijn gekoppeld, kunt u zich bij Stad Holland identificeren. U kunt hier de AGB-code aanvragen. - Certificaat VECOZO
VECOZO kent diverse toepassingen. Zo kunt u met een VECOZO certificaat onder andere uw declaraties via het Elektronisch Declaratie Portaal (EDP) bij de verschillende zorgverzekeraars indienen. U kunt hier een VECOZO certificaat aanvragen.
De verleende zorg wordt via zorgproducten gedeclareerd. Om het declaratieproces uit te voeren heeft u speciale software nodig. Indien u hier vragen over heeft, adviseren wij u contact op te nemen met de NZa.
Wanneer u geen zorgovereenkomst met Stad Holland Zorgverzekeraar hebt afgesloten kunt u niet bij Stad Holland Zorgverzekeraar declareren via VECOZO. U stuurt in dat geval een factuur aan de patiënt. De declaratie moet voldoen aan de declaratiebepalingen zoals bepaald door de NZa. De verzekerde kan vervolgens deze nota bij Stad Holland indienen. U moet onze verzekerden hierover voorafgaand aan de behandeling informeren en uw prijzen kenbaar maken.
Zorgverzekeraars zijn verplicht om ook deze declaraties te onderzoeken op rechtmatigheid en doelmatigheid.
Zorgverzekeraars zijn verplicht de rechtmatigheid en doelmatigheid van de in rekening gebrachte prestaties te onderzoeken. Ons controleplan kunt u hier inzien.
Vergoedingen voor consumenten
Voor informatie over de vergoeding van geboortezorg voor consumenten, verwijzen we u naar het vergoedingenoverzicht: