Ik wil naar de psycholoog, wat nu?
Een nuttig stappenplan voor wanneer u de hulp wilt inschakelen van een psycholoog.
Wanneer u de hulp wilt inschakelen van een psycholoog, is de eerste stap dit aan te geven bij de huisarts. De huisarts maakt een eerste inschatting van de aard en ernst van het probleem waarmee u naar de praktijk komt. Sommigen huisartsen hebben een praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) in dienst. Dat kan een psycholoog zijn. Zodra u bij deze ondersteuner terecht komt voor gesprekken, kost dit u geen eigen risico.
U wordt doorverwezen
Als de huisarts vaststelt dat externe hulp nodig is, kunt u doorverwezen worden naar de Curatieve GGZ. De behandelaar bepaalt door middel van een intake welke behandeling precies bij u past.
Wat houdt curatieve GGZ precies in?
We leggen het even aan u uit. Curatieve GGZ is gericht op diagnostiek, behandeling en voorkomen van verergering van een psychische stoornis. Binnen de Curatieve GGZ valt zowel de zorg die tot en met 2021 in de Generalistische basis GGZ als de Gespecialiseerde GGZ valt. Deze GGZ-soorten vervallen per 1 januari 2022 en worden vervangen door Curatieve GGZ. De Generalistische basis GGZ is wel zichtbaar via een vermelding, een zogenaamd zorglabel, die op de factuur komt te staan.
Wel of geen contract?
We raden u aan te controleren of de zorgverlener een contract heeft met Stad Holland. Wij sluiten met zoveel mogelijk zorgverleners een contract. Wanneer dit niet het geval is, zult u in de meeste gevallen een nota van de zorgaanbieder meekrijgen. Deze nota wordt vergoed tot 100% van het maximum NZa-tarief. Verdere informatie over deze vergoeding vindt u in het vergoedingenoverzicht. In dit overzicht vindt u ook de voorwaarden waaraan de zorgverlener zelf moet voldoen.
Verzekerde zorg
Niet alle psychologische hulp is opgenomen in de basisverzekering. Landelijk wordt door het Zorginstituut Nederland bepaald wat wel en niet vergoed wordt in de GGZ. Voor EMDR (als het een onderdeel is van het behandeltraject) of behandeling van ADHD, angststoornissen en depressie zou u een vergoeding kunnen krijgen. Relatietherapie wordt bijvoorbeeld niet vergoed, dit noemen we dan niet-verzekerde zorg. Wanneer u door uw huisarts wordt doorverwezen naar de Curatieve GGZ, dan wordt het eerste consult vergoed vanuit de basisverzekering. U hoort vervolgens van de behandelaar wat de vervolgstappen zijn en of uw behandeling vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Let op: vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor het eigen risico.
Vanaf 2022 verandert de manier waarop uw GGZ-behandelaar declareert
Vanaf 1 januari 2022 verandert de manier waarop de GGZ-behandelaar de behandeling in rekening brengt. Dan brengt de zorgverlener niet meer de totale kosten van het behandeltraject na afloop van de hele behandeling in rekening. De zorg wordt vanaf dan maandelijks door middel van consulten in rekening gebracht. U kunt een korte uitleg hierover lezen op onze website.
Let op: Wachttijden
Vaak moet u wachten voor u aan de beurt bent bij een ggz-aanbieder. Hoe lang precies, hangt af van de praktijk of instelling. Op de website www.kiezenindeggz.nl kunt u de wachttijden van zorginstellingen met elkaar vergelijken.
Meer weten? Bekijk hier wat Stad Holland voor u kan betekenen.
Meer informatie over de vergoeding?
Bekijk het vergoedingenoverzicht.