Voorbereid op reis

U blijft, als u naar het buitenland reist, verzekerd voor zorg. Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering heeft werelddekking. Het hangt af van het land waar u naartoe reist, welke medische zorg u vergoed kunt krijgen. 

Bij het reizen naar het buitenland is een goede voorbereiding belangrijk. Het afsluiten van een reisverzekering is daar een belangrijk onderdeel van. Gebeurt er iets tijdens uw reis? Met behulp van een Europese zorgpas wordt de afwikkeling van de kosten een stuk eenvoudiger. SOS International assisteert u bij serieuze medische problemen. Bekijk deze pagina voor informatie over SOS International.

Waarom heb ik een reisverzekering nodig?

Vanuit de basis- en aanvullende verzekering worden spoedeisende geneeskundige kosten in de wereld vergoed. Sommige risico's in het buitenland vallen buiten de basisverzekering of aanvullende verzekering van Stad Holland. Dit kan gaan om bijvoorbeeld niet-medische hulpverlening bij calamiteiten of ernstige ongevallen. Deze kosten kunnen flink oplopen.

We raden u daarom aan om een reisverzekering af te sluiten. 

Reisvaccinaties

Tijdens het reizen is de kans op ongelukken en infectieziekten groter. Gelukkig zijn er goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld in de vorm van vaccinaties en/of malariapillen. Voor informatie over de eventuele vergoeding van vaccinaties, verwijzen we u naar de pagina Vaccinaties buitenland.

De Europese zorgpas

De Europese zorgpas, ook wel European Health Insurance Card (EHIC) is eigenlijk de achterkant van uw Stad Holland verzekeringspas. Deze is geldig zolang u verzekerd bent bij Stad Holland Zorgverzekeraar, maar uiterlijk tot 1 juli 2024. Deze pas is ook te vinden in onze mobiele app.

De EHIC zorgt voor een goede en eenvoudige afhandeling van kosten voor medisch noodzakelijke zorg tijdens een kort verblijf in het buitenland en geeft u recht op deze zorg in de de , Australië en Macedonië, als de zorgverzekering in Nederland niet is opgeschort of beëindigd. Let op: De EHIC dekt niet de kosten van een medische behandeling als deze het doel van de reis was.

U krijgt de zorg volgens de regels van het vakantieland. In sommige landen is de verzorging gratis, in andere landen betaalt u een deel van de kosten en u betaalt soms ook direct alle kosten en vraagt daarna vergoeding aan. Bewaar dus alle rekeningen, voorschriften en kwitanties.

111-formulier voor andere verdragslanden

Voor de andere verdragslanden dan Australië en Macedonië volstaat de EHIC niet, maar is een speciaal formulier van toepassing. Dit formulier verschilt per land. De werking van deze formulieren is vergelijkbaar met de EHIC.

Aanvragen 111-formulier

U kunt via onze website een 111-formulier aanvragen voor Bosnië & Herzegovina, Servië, Tunesië en Turkije. Zodra u uw gegevens heeft ingevuld, ontvangt u binnen enkele werkdagen het zorgformulier per post. Het aanvragen van dit formulier is nog eenvoudiger via Mijn Stad Holland, waar u dit voor meerdere verzekerden tegelijk kunt aanvragen.

111-formulier Turkije

Het 111-formulier wordt sinds kort niet altijd meer geaccepteerd in Turkije. Dit houdt in dat u zelf de kosten van de spoedeisende medische behandeling aan de zorgaanbieder in Turkije zal moeten betalen en achteraf bij Stad Holland kunt declareren. Meer informatie vindt u hier.

Bij onmiddellijk noodzakelijke zorg wordt het formulier wel geaccepteerd. Een situatie wordt gezien als medisch noodzakelijk wanneer een medische behandeling moet worden uitgevoerd binnen 24 uur onmiddellijk na het optreden van het voorval, zoals een plotselinge ziekte, ongeval, letsel en dergelijke, of een situatie die levensbedreigend is en/of de gezondheidstoestand aantast als er geen medische ingreep wordt gedaan of als vervoer naar een andere zorginstelling wordt uitgevoerd.

Wij raden een reisverzekering met vergoeding van spoedeisende medische kosten aan.

Aanvragen 111-formulier
Vraag hier eenvoudig het 111-formulier aan